tisdag 9 juli 2013

Piratpartiet upprörda över polisrazzia mot Undertexter.se

Pressmeddelande  •  2013-07-09 21:00

Polisen har idag gjort en razzia mot sajten Undertexter.se. Man har, enligt uppgifter på sajtens Facebook-sida, bland annat beslagtagit servrar och datorer, vilket gör att sajten nu ligger nere. Anledningen till tillslaget är att sajten tillhandahåller egna undertexter till filmer och tv-serier och att detta enligt gällande lagstiftning anses vara ett brott mot upphovsrätten. Piratpartiet är upprörda över tillslaget.

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, som har ett förflutet som både skönlitterär översättare och som tv-textare, reagerar starkt mot det öde som nu drabbat Undertexter.se:

- Textning av film och tv skiljer sig markant från ren textöversättning, säger Troberg. De tekniska omständigheterna gör att det snarare handlar om en personlig och drastiskt förkortad tolkning av det talade ordet, än om en direkt översättning. Därför är det också orimligt att jämställa undertexter med till exempel en skönlitterär översättning av en roman.

Undertexter.se håller med och skriver på sin Facebook-sida:

– Vi som jobbar med sidan tycker inte att egen tolkning av en dialog är olagligt.

Anna Troberg är dock inte förvånad över tillslaget:

– Upphovsrättsindustrin tar till mer och mer desperata åtgärder för att bevara en föråldrad upphovsrätt. Dagens upphovsrätt stjälper och hämmar kreativitet och skapande på ett sätt som är helt orimligt. Tillslaget mot Undertexter.se är ännu ett bevis på att det är dags att reformera upphovsrätten i grunden, avslutar Troberg.

Mer information:
Undertexter.se:s Facebook-sida.
Undertexter.se nås på följande mejl: kontakt@undertexter.se


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar