måndag 23 september 2013

De ansvariga måste stå till svars.

Piratpartiet

Horribel registrering av romer väcker obehagliga frågor som vi måste få svar på
Piratpartiet - 2013-09-23 09:30 CEST

Det har framkommit att polisen i Skåne upprättat ett register över mer än 4 000 romer. Registret innehåller bland annat information om släktskap. Mer än 800 av de registrerade är barn födda under 2000-talet. Biologisk registrering är förbjuden av det här slaget är förbjuden i Sverige. Piratpartiet kräver att de ansvariga ställs till svars.

– Registreringen av romer är horribel, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg. Det är chockerande att sådan här registrering har kunnat pågå och användas under så många år utan att någon reagerat och satt stopp för den långt tidigare. Det blottar allvarliga attitydproblem gentemot romer inom polisen. De ansvariga måste ställas till svars.

Den olagliga registreringen av romer belyser också vikten av ett betydligt starkare och konsekvent försvar av den personliga integriteten.

– Det är inte så konstigt att polisen tar sig friheter med olaglig registrering, säger Troberg. FRA bryter konsekvent mot sin egen lag utan att någonting händer. Riksdag och regering tittar åt ett annat håll varje gång SIUN lägger fram sina graverande rapporter om FRA:s verksamhet. Så länge allvarliga integritetskränkningar förblir ostraffade, så kommer de att fortsätta.

Piratpartiet kräver en politiskt oberoende utredning, där oberoende människorättsorganisationer bereds plats, som får göra en ordentlig genomlysning av vilka register polisen använder sig av och hur de används.

- Övertramp ska aldrig få gå obemärkta förbi. Vi måste utkräva ansvar från enskild polisman och hela vägen upp till toppen.

-- Vi får inte rygga för de obehagliga frågorna: Vilka andra hemliga register finns i Sverige och vilka andra grupper registreras? avslutar Troberg.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar